Waanzinnig project, ESS Supercharger op BMW M3 E92 Coupé

Waanzinnig project, ESS Supercharger op BMW M3 E92 Coupé

We beginnen 2015 met een knaller met deze eerste blog post van het nieuwe jaar, we laten u een project zien waar we al een paar weken mee bezig waren. Om het project zo snel mogelijk klaar en bij onze klant te hebben, besloten we het nieuwe jaar meteen op 2 januari te starten. We vroegen onze fotograaf ook aanwezig te zijn, zodat we enkele mooie details in beeld konden brengen en we jullie precies konden laten zien wat we gedaan hebben. Let alstublieft niet op de iets wat rommelige shop, we hadden zoveel om handen dat opruimen en zelfs het fotograferen op de tweede plaats kwam die dag.


Waanzinnig project, ESS Supercharger op BMW M3 E92 Coupé

Vandaag praten we u door dit geweldige BMW E92 M3 project. De E92 M3 is zeker geen oncapabele auto om mee te beginnen, de krachtige BMW S65 V8 levert standaard al 420 pk op de achterwielen namelijk. Onze klant had zijn zinnen echter gezet op wat meer kracht en verzocht ons dan ook om een indrukwekkende kit van ESS Tuning te bestellen en installeren op zijn auto. Deze kit staat bekend als het E9x M3 VT2-650 Intercooled Supercharger Systeem, het sterkste pakket dat ESS momenteel aanbiedt voor de E9X M3. Dit top-level intercooled supercharger systeem levert 650pk en 570 Nm koppel bij 0,55 bar compressor druk. Dat is een indrukwekkende 236 pk (56%) winst! We moesten wat langer wachten op de gewenste ECU data nadat alle hardware gemonteerd was, maar zodra de ECU geherprogrammeerd was voor het toegenomen vermogen, maakten we een succesvolle testrit en was de auto klaar voor de laatste aanpassingen.

(We kunnen eindeloos doorgaan over de technische details van dit supercharger systeem, maar om dit artikel voor iedereen leesbaar te houden verwijzen we geïnteresseerden graag naar de website van ESS Tuning of neem contact met ons op over uw vragen.)

Waanzinnig project, ESS Supercharger op BMW M3 E92 Coupé
Waanzinnig project, ESS Supercharger op BMW M3 E92 Coupé

Al dat extra vermogen vereist uiteraard ook een verbetering van de stopkracht van de auto, en wij weten precies hoe we dat moeten realiseren. Zoals u misschien weet, is de standaard remkoeling van de E92 M3 niet heel effectief en komt overhitting van de remmen bij intenst gebruik regelmatig voor. We begonnen dus met het installeren van een remkoeling kit van Cantrell Motorsport. Deze oplossing is ontworpen om koele rijwind naar het midden van de remschijven te geleiden, waardoor de hitte verlaagd wordt, de schijven en blokken langer meegaan en er beter geremd kan worden. Het begint met het schild wat recht achter de remconstructie geplaatst wordt, hier wordt een flexibele slang aan gemonteerd. Deze slag gaat direct naar de voorbumper, waardoor koele rijwind van voor de auto direct naar de remschijven gestuurd wordt.

Waanzinnig project, ESS Supercharger op BMW M3 E92 Coupé

Aan de linkerkant was het aansluiten van deze flexibele remkoelingslang wat lastiger vanwege de daar geïnstalleerde inlaat van het supercharger systeem, maar met wat gepriegel in de krappe ruimte kregen we alles perfect aangesloten. Het levert ook wel een erg indrukwekkend plaatje op zoals u hieronder zult zien, dat deze inlaat ook door de voorbumper zichtbaar is vinden wij een enorm gaaf detail!

Waanzinnig project, ESS Supercharger op BMW M3 E92 Coupé

Om de remkracht verder te verhogen, installeerden we een Brembo GT rem systeem. Dit systeem is ontworpen en getest voor trackday enthousiasten en voor rijders die graag het maximale van hun auto vragen, deze kit levert dan ook ongeëvenaarde prestaties voor zowel normaal gebruik als veeleisende trackdays. Deze Brembo kit komt met geperforeerde geventileerde remschijven, aluminium remklauwen met 6 zuigers, gevlochten remvloeistof leidingen en hoge kwaliteit montage hardware.

Waanzinnig project, ESS Supercharger op BMW M3 E92 Coupé

Één van de aftermarket producten die op het exterieur van deze auto gemonteerd is, wat de auto naar onze mening ook geweldig staat, is zowel een fraai detail als puur functioneel. We hebben het over de Vorsteiner koolstofvezel GTS-V front spoiler die ongetwijfeld al in een paar foto’s had zien zitten. Deze spoiler laat de auto lager lijken en geeft de auto een iets aggressievere aanblik van de voorkant, wij vinden dit alleen hier al om een waardige upgrade voor iedere E92 M3. Deze splitter heeft geïntegreerde remkoel kanalen en hier hebben wij dan ook die eerder besproken flexibele leidingen op aangesloten waardoor koele rijwind nu direct naar de grote Brembo schijven stroomt tijdens het rijden. De splitter verhoogt tevens de downforce op de sturende wielen, een perfect voorbeeld van de uitdrukking ‘vorm volgt functie’.

Waanzinnig project, ESS Supercharger op BMW M3 E92 Coupé

We sloten deze eerste werkdag van 2015 af met het opnieuw vullen en ontluchten van de remvloeistof uiteraard. Tevens vervingen we ook de BMW nieren en de trim van de roosters op de motorkap voor carbon exemplaren, wat het sportieve uiterlijk van de auto compleet maakte.

Dit project laat zien wat er allemaal mogelijk is, en het is een perfect voorbeeld van hoe prestatie gerichte aanpassingen ook een positieve uitwerking op het uiterlijk van de auto kan hebben. De achterkant van de auto doet hier lekker in mee, uitgerust met een Vorsteiner diffuser en vier dikke eindstukken van het custom uitlaatsysteem wat de auto wat vrijer laat ademen. Wij denken dat dit niet het laatste is wat we van deze auto zien en als u net zo genoten heeft van dit verhaal als dat wij dat deden, hopen wij dit jaar nog veel meer van dit soort projecten aan u te kunnen laten zien. Wij zijn in ieder geval klaar voor een geweldig 2015!

Als u interesse heeft in één van de hierboven genoemde producten, of als u andere vragen voor ons heeft, voel u dan vrij om direct contact met ons op te nemen. Ons ervaren team beantwoord graag al uw vragen en helpt u uiteraard ook graag daar waar gewenst. We kunnen alle onderdelen wereldwijd verzenden maar zoals u gezien heeft nu, kunnen wij ook alles voor u installeren in onze werkplaats.

Waanzinnig project, ESS Supercharger op BMW M3 E92 CoupéWaanzinnig project, ESS Supercharger op BMW M3 E92 CoupéWaanzinnig project, ESS Supercharger op BMW M3 E92 CoupéWaanzinnig project, ESS Supercharger op BMW M3 E92 Coupé

Reacties op dit artikel