2017 Porsche 911 RSR is revolutionair

2017 Porsche 911 RSR is revolutionair

Althans binnen de gekende Porsche-filosofie. De reden hiervoor is simpel: de nieuwe racer van Porsche krijgt een middenmotor! Porsche puristen zullen dit waarschijnlijk omschrijven als een gevalletje "vloeken in de kerk".

Er blijft maar lekkers binnenstromen van de Los Angeles Auto Show. Zo ook de nieuwe racer van Porsche. Maar waarom in godsnaam heeft Porsche hun 911-racer voorzien van een middenmotor horen we jullie denken? Wel, daar zijn enkele goede redenen voor.

Het valt niet te ontkennen dat de laatste jaren de 911 RSR's het moeilijk hadden in diverse raceklasses. Op Le Mans werden er maar matige resultaten neergezet in de GT-klasse en ook in de GT3-racerij was de Porsche niet al te populair bij raceteams. De klassieke opbouw, waarbij de motor haast achter de achteras/op de achteras hangt, bleek op zijn limieten te zitten. De wagen werd door diverse piloten omschreven als een snelle machine doch héél moeilijk om het uiterste uit te krijgen en listig op de limiet.

Daar moet vanaf nu verandering in komen, want de nieuwe RSR verwelkomt een middenmotor. Doordat de motor nu een stuk meer naar voren is geplaatst, kwam er een heleboel nuttige ruimte vrij. De ingenieurs van Porsche weten er nu een grotere en betere diffusor te plaatsen. Ook een op de 919 geïnspireerde spoiler verbetert de downforce. Als je denkt dat dit het enigste "nieuwe" aan de wagen is ben je verkeerd. Haast alles is nieuw en werd van nul-af-aan ontwikkeld. Afhankelijk van de raceklasse, produceert de 4.0-liter flat-six 510 pk. Het gewicht bedraagt slechts 1.243 kilogram. Een speciale maar wel hele coole en handige gadget is het Collision Avoid System. Aan de hand van radars detecteer het snellere wagens, wat in races zoals Le Mans de veiligheid aanzienlijk kan bevorderen. De snelheidsverschillen tussen de LMP1-wagens en deze GT's blijft nu eenmaal groot.

Wij kijken alvast uit naar deze Duitse bruut z'n racedebuut op 28 januari op Daytona. Hopelijk kan de nieuwe RSR nu wél de strijd aan met zijn concurrenten!

2017 Porsche 911 RSR is revolutionair2017 Porsche 911 RSR is revolutionair2017 Porsche 911 RSR is revolutionair2017 Porsche 911 RSR is revolutionair

Reacties op dit artikel